Λίγα λόγια για τη ΣυνΎπαρξη
Η Συν-ύπαρξη είναι Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχολογικής Υποστήριξης και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2011 ως Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΜΚΕ). Όλα τα μέλη και όσοι εμπλέκονται με τις δράσεις του δικτύου είναι εθελοντές και δεν υπάρχουν αμειβόμενα μέλη, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας μας.
Στη Συν-ύπαρξη συμμετέχουν λειτουργοί ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ιατροί – ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας), κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, νομικοί, καλλιτέχνες και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο. Το δίκτυο παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά οικονομικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν (άνεργοι, ημι-απασχολούμενοι, ανασφάλιστοι), χωρίς διάκριση καταγωγής, φύλου, τάξης, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματικών ικανοτήτων κλπ.
Παράλληλα το δίκτυο πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές ομάδες τις οποίες φιλοξενεί στις δράσεις του με σκοπό τη συμμετοχή σε αυτές τόσο των ανθρώπων που ζητούν υποστήριξη όσο και των ενεργών εθελοντών μας. Οι ομάδες αυτές μέσα από το μοίρασμα και την ενεργή συμμετοχή των μελών έχουν ως στόχο την κοινωνικοποίηση και την ενεργοποίηση των ανθρώπων μέσα από την τέχνη. Γενικότερα σκοπός του εγχειρήματος είναι η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ρήξη της απομόνωσης και η αντιμετώπιση των συναισθημάτων φόβου και αδυναμίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στόχος επίσης είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, παραμερίζοντας τις κοινωνικές διακρίσεις. Ο χαρακτήρας του δικτύου σε κάθε περίπτωση παραμένει μη κερδοσκοπικός – χωρίς οικονομικά οφέλη.
Η ταυτότητα της Συν-ύπαρξης καθορίζεται στο κείμενο μας : “από καρδιάς”
Ο χώρος μας στην Πατησίων 71 στον 6ο όροφο
Από καρδιάς
Αναρωτιόμαστε. Ποιο είναι αλήθεια εκείνο το στοιχείο που κρατάει τον κόσμο μας ακόμη όρθιο;
Κι όσο εμείς αναρωτιόμαστε με ειλικρίνεια, οι καρδιές μας ήδη έχουν δώσει την απάντηση. Η αγάπη μοιάζει να είναι πάντοτε μια σταγόνα παραπάνω από το μίσος. Μια μικρή, μια τόση δα σταγόνα αρκεί, και να, ένας ολόκληρος κόσμος μένει στη θέση του. Το καύσιμο για το ταξίδι στη μαγική αυλή της ζωής δεν είναι το χρήμα. Είναι μια απλή σταγόνα. Πάντοτε έτσι ήταν και πάντοτε έτσι θα είναι. Η γη γυρίζει από αγάπη.
Κι ωστόσο, αυτός ο κόσμος κάνει ακόμη πόλεμο κόντρα στη βασική του αρχή. Ένας κόσμος ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Τυφλό παιδί που έχασε το δρόμο προς την ενηλικίωση. Και φοβάται, και διαχωρίζεται, και εκμεταλλεύεται, και επιβάλλεται, και ζηλεύει, και εξουσιάζει, και σκοτώνει νόμιμα, και σκοτώνει παράνομα, και παραμένει άπληστο, και παραμένει φοβισμένο και κλαίει ανήμπορο. Και θέλει να κάνει ένα βήμα, αλλά δεν ξέρει πώς.
Μια χούφτα άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ μας, και όμοιοι σαν τις σταγόνες της αγάπης, μαζευτήκαμε για να τολμήσουμε ακριβώς αυτό. Να κάνουμε ένα βήμα. Να πιάσουμε δουλειά στα χαλάσματα. Και να συμπορευτούμε με τον διαφορετικό εαυτό μας και με όλους όσους αγκομαχούν στο περιθώριο. Ένα περιθώριο που, πέρα από ιδεολογίες και βαθυστόχαστες αναλύσεις, ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκε. Χρειάστηκε πολύς διαχωρισμός για να φτάσουμε μέχρι εδώ.
Δεν είμαι γυναίκα, δεν είμαι άντρας, δεν είμαι μετανάστης, δεν είμαι μαύρος, δεν είμαι Τούρκος, δεν είμαι Αλβανός, δεν είμαι φτωχός, δεν είμαι πλούσιος, δεν είμαι εργάτης, δεν είμαι αστός, δεν είμαι κόκκινος, δεν είμαι πράσινος, δεν είμαι μπλε, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι αστυνομικός, δεν είμαι αναρχικός. Δεν είμαι… Αντί, είμαι όλα.
Μια χούφτα άνθρωποι μαζευτήκαμε για να απορροφήσουμε το διαχωρισμό, κι ας ξέρουμε ότι ο πόλεμος μαίνεται. Μαζευτήκαμε για να στηρίξουμε αυτούς που κάθε πόλεμος και κάθε κρίση πετάει στο περιθώριο. Να στηρίξουμε αυτούς που δεν τους παρέχεται καν η δυνατότητα να στηρίξουν έστω και υποτυπωδώς τον εαυτό τους. Πέρα από ιδεολογίες, επειδή τις βαρεθήκαμε, κι επειδή απέτυχαν ανεξαιρέτως. Πέρα από χρήματα, την κορωνίδα αυτής της αποτυχίας. Με μοναδικό μας όπλο μια ζωτική και κρυστάλλινη διαθεσιμότητα. Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο. Κι όποιος δεν το γνωρίζει αυτό συμμετέχει, παθητικά ή ενεργητικά, στη δημιουργία τεχνητών στην πραγματικότητα κρίσεων. Δεν είμαστε εναντίον αυτών που δεν το γνωρίζουν, είμαστε απλώς υπέρ όλων. Κι όποιος είναι υπέρ όλων, είναι αρχικά και πάντα υπέρ αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Μια χούφτα άνθρωποι επιχειρούμε να συμπορευτούμε με τους αστερίσκους της ιστορίας, με τα λεπτά της γράμματα σε ένα περιθώριο αόρατο, με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Με τον άστεγο, τον άνεργο, τον ξένο, το παιδί στα φανάρια, την κακοποιημένη μητέρα, αυτόν που την κακοποίησε. Επιχειρούμε να συναντηθούμε εκεί, στα όρια τα όμορα, τα δίπλα. Όχι ως σωτήρες, ούτε από ενοχή. Με τη βαθιά επίγνωση ότι όσο το περιθώριο υπάρχει έξω μας, υπάρχει και μέσα μας.
Ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας σε μια απόπειρα να σπάσουμε τους ρόλους. Σε μια απόπειρα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαφορετική για τον καθένα μας διαδρομή, στη διάθεση όλων όσων δε θα τολμούσαν ούτε καν να σκεφτούν την πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Όχι ως ειδικοί. Περισσότερο ως κάποιοι και κάποιες που διατίθενται να δέσουν ένα σπασμένο κόκαλο. Δε μετράει η γνώση εδώ, παρότι διατηρεί την αξία της. Μετράει μόνο εκείνη η παραπανίσια σταγόνα. Η ψυχική υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι ψωμί και νερό. Είναι για όλους.
Έχουμε να μάθουμε πολλά και όσα ξέρουμε τα μαθαίνουμε κάθε μέρα από την αρχή. Ας μετρηθούμε λοιπόν κι ας παίξουμε το παιχνίδι. Με χαρά ήσυχη και ζωηρή και σοβαρή μαζί. Ούτε κι αυτή είναι αγαθό πολυτελείας. Είναι ψωμί και νερό. Είναι για όλους. Μόνο έτσι ο κόσμος θα πάψει να φοβάται τη μέρα της τελικής και κάθε μικρής ή μεγαλύτερης κρίσης. Όταν θα μάθει πώς να γυρίζει για όλους.
Κάθε φορά που οι «κρίσεις» στριμώχνουν την αγάπη στη γωνία, αυτή βρίσκει πάντα την έξοδο κινδύνου. Ας γίνουμε αυτή η έξοδος. Η αγάπη είναι τέχνη, κι όπως κάθε τέτοια ζει από την έμπνευση. Και για μας έμπνευση δεν είναι το καινούργιο, είναι το αληθινό. Αληθινούς δρόμους ψάχνουμε, που δεν είναι σπαρμένοι με μίσος, ούτε με χρήμα, ούτε με φθόνο, ούτε με ψεύτικες εικόνες, ούτε με διαχωρισμό, ούτε με ιδεολογία, ούτε με πόνο, ούτε με φόβο. Είναι καθαροί και ξάστεροι. Σαν ουρανοί. Κι ας είναι και παλιοί, ας είναι και καινούργιοι.
Αυτό το στοίχημα δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα. Οι πιθανότητες είναι σε κάθε περίπτωση με το μέρος μας.
Και τα ερωτήματα συνεχίζονται όμορφα. Κι η καρδιά μας συνεχίζει κι αυτή ν’ απαντά. Πού θα συναντιόμαστε; Ο πρώτος χώρος που γνωρίζουμε με σιγουριά είμαστε εμείς. Κι αυτό το χώρο μπορούμε επιτέλους να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε, όπως θέλουμε, με όποιο τρόπο θέλουμε. Μπορούμε επιτέλους να τον προσφέρουμε. Είμαστε έτοιμοι. Εδώ η βασική αξία δεν είναι το χρήμα. Εδώ το χρήμα δεν υπάρχει καν. Εδώ υπάρχει μόνο το πλούσιο δυναμικό της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Κι αυτό το δυναμικό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, δεν περισσεύει.
Προσφέροντάς το, βλέπουμε ότι το έχουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνο το χώρο μέσα στον οποίο θα μαθαίνουμε διαρκώς πώς ν’ ανθίζουμε τις ποιότητές μας. Κι αυτή η μαθητεία είναι ατέλειωτη. Όποιος ξέρει από λουλούδια, ξέρει κι από πότισμα. Κι όποιος ξέρει από πότισμα, ξέρει από σκληρή δουλειά. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνουν τα χωράφια της ανάγκης εύφορη γη.
Μερικά ποτιστήρια κρατάμε στα χέρια, που μπορεί να μην είναι αρκετά, είναι όμως αρχικά. Τα βάζουμε πρώτοι και θα φροντίζουμε να τα κρατάμε πάντα γεμάτα. Κι όποιος θέλει να έρθει κοντά μας, μπορεί να φέρει ό,τι έχει. Το δικό του ποτιστήρι, τα δικά του εργαλεία, τη δική του παρουσία, τη δική του ανάγκη. Εδώ τίποτα δεν είναι ανταλλάξιμο, τίποτα δεν είναι χρωστούμενο. Ο καθένας βάζει απλώς στο τραπέζι ό,τι έχει στις τσέπες του. Όποτε θέλει, όποτε έχει. Εδώ όλα έχουν την ίδια αξία, αφού το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Τι θα ήταν το ποτιστήρι χωρίς τα λουλούδια; Τι θα ήταν το νερό χωρίς την ξηρασία;
Εδώ δεν υπάρχει ασθενής και θεραπευτής, υπάρχει η θεραπεία.
Και για να συμβεί αυτή, χρειαζόμαστε όλοι.
Εσύ είσαι εγώ κι εγώ είμαι εσύ. Ο διαχωρισμός είναι ψευδαίσθηση. Κι όποιος δεν το γνωρίζει ούτε αυτό, απλώς συνεχίζει να κουτουλάει το κεφάλι του στον τοίχο και να ματώνει ακατάσχετα. Βασιλιάς ή ζητιάνος, το αίμα που τρέχει είναι το ίδιο.
Μόνο ό,τι δίνω είναι δικό μου. Και μόνο δίνοντάς το, βλέπω ό,τι το έχω. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο απ’ αυτό. Το δώρο δεν είναι αυτό που δίνω, το δώρο είναι ότι εσύ το παίρνεις. Αυτή είναι η βασική αρχή κάθε φιλοξενίας. Κι εδώ είμαστε όλοι οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι.
Αν θέλω να πάρω, σου κάνω δώρο. Αν θέλω να δώσω, μου κάνεις δώρο. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου πάντα νομίσματος.
Όποιος λοιπόν θέλει να δώσει, θα δώσει. Όποιος χρειάζεται να πάρει, θα πάρει.
Εμείς προσφέρουμε τους εαυτούς μας. Κι όλοι ανεξαιρέτως έχουν έναν εαυτό να προσφέρουν. Το μοναδικό μας όριο είναι η αγάπη. Και τα όρια μας θα τα βάζουμε κι αυτά με αγάπη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με όσες δυνάμεις έχουμε.
Κι εμείς φοβόμαστε, κι εμείς έχουμε ανάγκη. Όμως κάποιοι άλλοι έχουν περισσότερη. Θα ξεκινήσουμε μ’ αυτούς. Οι λόγοι είναι προφανώς πρακτικοί. Αν για παράδειγμα κάποιος αφήσει στο τραπέζι μια κανάτα με νερό, κι εσύ είσαι εξαντλημένος από τη δίψα, ενώ εγώ όχι, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σου βάλω ένα ποτήρι να πιεις. Κι όταν πιεις και ξεδιψάσεις, θα γεμίσεις εσύ το επόμενο ποτήρι. Δε σου πρόσφερα εγώ κάτι. Σε μένα δε χρωστάς τίποτα. Όπως κι εσένα δε σου χρωστάει κανείς τίποτα. Το νερό μας ξεδίψασε όλους.
Η αγάπη δεν είναι μέσα μας, εμείς είμαστε μέσα της. Είμαστε τα εργαλεία της. Και μόνο ο ένας μέσα από τον άλλο μπορούμε να μάθουμε όσα έχει να μας διδάξει.
Το πρώτο καύσιμο της αγάπης είναι λοιπόν το νερό. Θα βρούμε κι άλλα. Να, για παράδειγμα, είναι και το ψωμί. Είμαστε ακόμα στα βασικά. Και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να ζυμώνουμε, μήπως έτσι καταφέρουμε να πάμε παρακάτω. Μήπως καταφέρουμε να κάνουμε την πολυτέλεια βασικό είδος για όλους μας. Η ελευθερία ξεκινά εκεί που σταματά η ανάγκη. Κι η ανάγκη σταματά όταν έστω κι ένας από μας καταφέρει να πει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Πώς αλλιώς; Σημασία δεν έχει ποιος το λέει, ποιος το γράφει, ποιος το διαβάζει, ποιος το ζωγραφίζει. Σημασία έχει ποιος το κάνει αυτό που λέει, αυτό που γράφει, αυτό που διαβάζει, αυτό που ζωγραφίζει. Σημασία έχει ποιος το κάνει. Μόνο έτσι μαθαίνουν οι άνθρωποι να δρουν ελεύθερα και με δική τους απόφαση, στο δικό τους χρόνο. Όταν κάποιος τους δείξει ότι γίνεται.
Επειδή γίνεται.
Σ’ αυτό το χώρο θα συναντιόμαστε.
Στο χώρο όπου όλα είναι εφικτά.
Επειδή είναι.
Συν-Ύπαρξη
Η λειτουργία της ΣυνΎπαρξης
(από το καταστατικό μας)
1) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Είναι η μεγαλύτερη και η ανώτερη ομάδα, στην οποία αναφέρονται και εισηγούνται τις προτάσεις τους, όλες οι επί μέρους ομάδες. Η ολομέλεια αποφασίζει με το 50%+1 των μελών της στην τακτή της σύγκλιση. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, η απόφαση προκύπτει πλειοψηφικά από τον αριθμό των παρόντων μελών στην δεύτερη σύγκλισή της. Στην ολομέλεια συμμετέχουν όλα τα μέλη της Συν-ύπαρξης και η σύγκλισή της γίνεται μηνιαία.
2) ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Στην ομάδα εθελοντών ανήκουν όλα τα μέλη Συνύπαρξης που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά στο δίκτυο και συμμετέχουν ως ενεργοί εθελοντές. Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας αυτής είναι οι θεραπευτές, οι συντονιστές ομάδων τέχνης και όλοι οι εθελοντές που προσφέρουν ενεργά, στο έργο του δικτύου. Εθελοντής του δικτύου θεωρείται όποιος πληροί όλα τα κατωτέρω κριτήρια σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό:
- Είναι ενήμερος και συμμετέχει στις δράσεις του δικτύου (πχ δράσεις δρόμου, βάρδιες στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ κλπ).
- Αναλαμβάνει να ανοίγει, να παρουσιάζει και να επιτηρεί τον χώρο (μπαζάρ, φεστιβάλ κλπ)
- Συμμετέχει στην ομάδα εθελοντών, στην οποία ενημερώνεται για τις δράσεις του δικτύου και εκπαιδεύεται σε συγκεκριμένες δεξιότητες.
- Συμμετέχει ως μέλος της ομάδας του στις δραστηριότητες του δικτύου που αποτελούν κοινωνική και πολιτιστική προσφορά προς την κοινότητα ή έχει κάποιες ειδικές υπευθυνότητες στο δίκτυο, όπως το να ανήκει στην γραμματεία του, να φροντίζει για την οικονομική ενίσχυση του δικτύου, να συμμετέχει στις δράσεις επικοινωνίας και προβολής του δικτύου κλπ.
- Προσέρχεται στις γενικές συνελεύσεις των μελών.
Σκοπός της ομάδας εθελοντών είναι η ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και αξιοποίηση των ικανοτήτων και των προτάσεων όλων των μελών (κυρίως όσων δεν εμπλέκονται στο θεραπευτικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο), με σκοπό την ανάδυση της πολυτιμότητας ενός εκάστου. Βασικός άξονας της ομάδας εθελοντών είναι η προβολή του κοινωνικού έργου του δικτύου στην κοινότητα και η ανάδειξη του δικτύου και ως “δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης” εκτός από δίκτυο “ψυχολογικής υποστήριξης”. Η ομάδα εθελοντών παράλληλα αναδεικνύει, οργανώνει και στηρίζει την ομάδα επικοινωνίας (γραμματειακή υποστήριξη, τηλέφωνο και κοινωνική δικτύωση), το street work, τα Φεστιβάλ, τη διοργάνωση των εκδηλώσεών μας, το ραδιόφωνο και τον τύπο, τη συντήρηση του χώρου της έδρας μας καθώς και τη σύνδεση με άλλους φορείς και με άλλα δίκτυα.
3) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Μέλη της θεραπευτικής ομάδας που αναλαμβάνουν περιστατικά, μπορούν να είναι λειτουργοί ψυχικής υγείας, μόνο με εκπαίδευση και προσωπική θεραπεία, περατωθείσα ή σε εξέλιξη για τουλάχιστον ένα χρόνο. Χωρίς εκπαίδευση ή προσωπική θεραπεία, η συμμετοχή των μελών είναι δυνατή μόνο ως παρατηρητών. Η θεραπευτική ομάδα συγκαλείται κάθε 15 ημέρες και είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων όσων αναλαμβάνουν θεραπευτικό έργο στο δίκτυο. Παράλληλα όλοι οι θεραπευτές που παρακολουθούν περιστατικά συμμετέχουν υποχρεωτικά και σε μικρότερη εποπτική ομάδα. Σκοπός της ομάδας είναι: α)Η ψυχολογική υποστήριξη όσων αιτούνται βοήθειας, ατομικά και ομαδικά, β)παρέμβαση και βοήθεια, όπου παρουσιαστεί δυσκολία ή εμπλοκή, σε οποιοδήποτε μέλος ή ομάδα του δικτύου και γ)βοήθεια και υποστήριξη (με κυκλική παρουσία θεραπευτών), στο συντονιστικό των ομάδων τέχνης.
4) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΜΑΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
Μέλη της ομάδας αυτής είναι όλοι οι συντονιστές των ομάδων τέχνης και 2 θεραπευτές που συντονίζουν κυκλικά σε ετήσια βάση. Η σύγκλιση της ομάδας γίνεται μία φορά το μήνα και σκοπός της είναι η ενημέρωση και η σύνδεση των ομάδων μεταξύ τους, το μοίρασμα των δυσκολιών και η ανάδυση της συλλογικότητας.
5) ΟΜΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
Μέλη σε όλες τις ομάδες μπορούν να είναι άνθρωποι που έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από το δίκτυο και ενεργοί εθελοντές που συμμετέχουν τουλάχιστον στην ομάδα εθελοντών. Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν πάντα όσοι ζητούν βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη. Ο αριθμός των μελών των ομάδων τέχνης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15. Η συμμετοχή των εθελοντών στις ομάδες τέχνης γίνεται μετά από 5μηνη παρουσία τους στην ομάδα των εθελοντών. Η σύγκλιση των ομάδων αυτών είναι εβδομαδιαία και η ημέρα και η διάρκεια προσδιορίζεται από το συντονιστή και τα μέλη της ομάδας. Η διάρκεια συμμετοχής των μελών σε μια ομάδα μπορεί να είναι το μέγιστο για 2 χρόνια. Ο συντονιστής κάθε ομάδας τέχνης επιλέγεται βάσει των ικανοτήτων του επί του αντικειμένου του, αλλά κυρίως βάσει της προσωπικότητάς του, που χρειάζεται να συνδυάζει την έφεση στη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία, την αγάπη για τον άνθρωπο και τη συμπόρευση με τις αρχές και τη φιλοσοφία του δικτύου. Σκοπός των ομάδων τέχνης είναι η κοινωνικοποίηση των μελών, η ενεργοποίηση των θετικών συναισθημάτων και της δημιουργικότητάς τους, η ανάδυση της συνοχής στην ομάδα, η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ομάδας, αλλά και των μελών με τα άλλα μέλη του δικτύου, με σκοπό την προσφορά του έργου της ομάδας στην κοινότητα, όταν το δίκτυο το χρειαστεί και το ζητήσει.
Σκοπός – Μέσα πραγματοποίησης
Α. Ο επιδιωκόμενος σκοπός της Εταιρίας είναι η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ρήξη της απομόνωσης και η αντιμετώπιση των συναισθημάτων φόβου και αδυναμίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης παραμερίζοντας τις κοινωνικές διακρίσεις καταγωγής, φύλου, τάξης, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματικών ικανοτήτων κ.λ.π.
Το έργο της εταιρίας είναι ανθρωπιστικό, στηρικτικό, αναπτυξιακό, ενημερωτικό, επιμορφωτικό, εκπολιτιστικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η εταιρία εμπνέεται από τις αρχές της ισότιμης συμπόρευσης, του αμοιβαίου και εθελούσιου μοιράσματος και όχι της οικονομικής συναλλαγής. Ειδικότερα αποσκοπεί στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού επιχειρώντας να συνδράμει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ατομικού δυναμικού των μελών της κοινωνίας, ενθαρρύνοντας αυτά να μοιράζονται μεταξύ τους υπηρεσίες, ειδικές γνώσεις, τεχνικές και δημιουργικές δεξιότητες, αγαθά και εμπειρίες.
Κύριο μέλημα αποτελεί η ενδυνάμωση της πράξης της αμοιβαιότητας, της αλληλοβοήθειας και της συλλογικότητας με βάση την αρχή της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας αναγνώρισης της αυταξίας κάθε μέλους της ομάδας έξω από κάθε ενσταλαγμένη κοινωνική διάκριση.
Β. Η Εταιρεία επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών της με κάθε νόμιμο μέσο και κυρίως:
- Να προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης, με γνώμονα το ελεύθερο και εθελούσιο μοίρασμα υπηρεσιών, γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειριών ή αγαθών (εκτός από χρήματα). Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά ή και διά μέσου οποιονδήποτε ηλεκτρονικών μέσων.
- Να προβαίνει σε ενημέρωση στα σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά ιατρεία, άλλους δημόσιους, ιδιωτικούς ή άλλους φορείς.
- Να προβαίνει σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, γειτονιές, λαϊκές αγορές, χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αλλού κρίνει ότι το περιβάλλον είναι πρόσφορο.
- Να διοργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λ.π.
- Να εκδίδει έντυπα, φυλλάδια, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Για την επίτευξη των σκοπών της η εταιρεία μπορεί να διατηρεί ιστοσελίδα και να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο μέσο παραγωγής, επεξεργασίας και διάδοσης της γνώσης.
- Να εξευρίσκει, λαμβάνει και διαχειρίζεται πόρους αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς. Να προβαίνει σε ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες επιτρέπονται εκ του παρόντος καταστατικού, ήτοι σε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, σύμφωνα πάντοτε με το εκάστοτε εν ενεργεία νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα αναπτύσσονται οι δράσεις της.
- Να ενεργεί συνεργασίες με συλλογικούς φορείς, και μη κυβερνητικούς οργανισμούς τόσο σε Εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
- Να ενεργεί τις επιβαλλόμενες συνεργασίες με ευρύτερες ενώσεις, νομικά πρόσωπα και κρατικές. Αρχές για την προώθηση των σκοπών της.
- Να συνεργάζεται με άλλους φορείς ή Εταιρίες που επιδιώκουν παρεμφερείς προς τους δικούς της σκοπούς και να υλοποιεί μαζί τους κοινά προγράμματα ή έργα.
Ο Σκοπός της εταιρίας είναι πάντοτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χωρίς οικονομικά κέρδη.